ИЗМЕЂУ СТВАРНОГ И МОГУЋЕГ

 

Своме граду Позориште сигурно служи на част и понос, без њега Пирот засигурно носи предзнак провинције. Овако, негујући публику од најмлађег узраста, практично до предшколских дана, Позориште континуирано даје свој допринос формирању образованих позоришних гледалаца, са истанчаним укусом. За разлику од градова који немају сопствено позориште , Пироћанци имају редовно прилику за истинским културним уживањем. Репертоаром који се сваке сезоне обнавља просечним, али и солидним, па и изузетним представама, рачунајући наравно и гостовања позоришних трупа са стране, љубитељи Театра у Пироту могу да се ваљано информишу о актуелним позоришним остварењима у земљи...
И тако, редовно и упорно, делујући онолико колико му стварност дозвољава, Народно позориште Пирот увек је настојало да досегне највише што се може. Између стварног и могућег...

 

Из монографије поводом 50. година Народног позоришта Пирот
Мр Правдољуб Николић и Драгољуб Алексић

 

 

 

 

 

Историјат Народног позоришта Пирот

 

Први писани трагови о позоришном животу у Пироту датирају још од давне 1887. год. оснивањем пиротске позоришне дружине. Као у случају већине српских позоришта, почетак театарског живота у Пироту везан је за средину четрдесетих године прошлог века. Наиме, окружно дилетантско позориште настало крајем 1944. год. инагуирисано је у Окружно народно позорште фебруара 1945. године и тада је одређен репертоар, управа и ансамбл, а уз благослов Министарства просвете. Маја 1946. године одржана је оснивачка скупштина на којој је истакнуто да позориште треба да буде намењено најширим слојевима и треба да буде ,,изванредно средство'' за васпитање; дакле, како би то Аристотел рекао - да забави и поучи. Педесетих година прошлог века, долази до замора аматера који су радили у позоришту, али и до бројних финансијских проблема. То је условило све оскуднији репертоар. Шездесетих година пиротско Народно позориште уводи у праксу ангажовање професионалних глумаца и сарадњу са редитељима и сценографима.

 

Године 1967. у позоришту је остало само неколико глумаца, али је виталност ове идеје произвела чињеницу да се Народно позориште из Пирота још увек налази на театарској мапи Србије.

 

Народно позориште Пирот постоји већ 70 година. Једно је од најстаријих у земљи. У свом професионалном раду имало је и падова и успона али је успело да се одржи чак и када је у позоришту радио само један глумац. Данас, Народно позориште Пирот ради са малим али веома талентованим ансамблом и сваке године учествује са успехом на неком од престижних фестивала у Србији. Можемо се похвалити разноликим репертоаром јер се трудимо да задовољимо потребе и укусе сваког гледаоца.  Поред сарадње са позориштима широм Србије, Народно позориште Пирот успешно сарађује са позориштима из иностранства.