Зоран ЖивковићЗоран Живковић је рођен 17.09.1964.  у Ћуприји. Основну школу завршио  у свом селу Крушар, а затим Усмерено образовање у ћупријској Гимназији.

 

Дипломирао је 1986. године на Педагошкој академији у Јагодини. 2001. године уписао је дошколовавање на Факултету педагошких наука у Јагодини. 2013. одбранио је свој дипломски рад из предмета Књижевност за децу на тему „Мали принц“ и добио оцену десет. Тиме је стекао звање професора разредне наставе.

 

1987. године, дошао је у Пирот и постао члан глумачког ансамбла Народног позоришта. У овом позоришту одиграо  више од сто улога, од којих  издваја следеће: Жан, „Мр Долар“; Ђорђе - „Успаванка“; Слуга Драго- „Преноћиште“; Хигинс "Непријатељ Народа", новинарска награда на 35.Сусретима "Јоаким Вујић"  Креонт, „Антигона“; Хенри Хигинс, „Пигмалион“; Јеврем Прокић„Народни посланик",- награда за глумца вечери на 24. Нушићевим данима у Смедереву 2007. ;  Кир Јања, “Кир Јања“; Будинир Животић- „Херој нације“; Фрост- „Рађање једног записника“; и многе друге. Играо је и две монодраме: Прича о поbратиму Баје Џаковића (42 извођења) и Пироћанац Драгољуба Марковића (28 извођења).

 

1998. на Турниру духовитости у Параћину од стручног жирија награђен је дипломом  Доктора смеха а од публике проглашен најбољим глумцем турнира.

 

Носилац" Плакете за допринос развоју позоришне уметности" коју је доделило Народно позориште Пирот  2004. год. поводом обележавања шездесетогодишњице постојања.

 

Поред позоришта, имао је  ангажмане и у домаћим филмовима Зона Замфирова и Ивкова слава,  и у серији Село гори, а баба се чешља.

 

У периоду од 1995. до 2001. био је заменик директора Народног позоришта Пирот.